Doe-het-zelf

Laminaat zelf leggen – Hoe begin je eraan?

Om laminaat zelf te leggen moet men toch met een aantal zaken rekening houden:

Handige klusser
Laten we even veronderstellen dat je al een handige harry of een klusser bent voor je aan zo’n zware opdracht begint. Anders is het toch een maat te zwaar om aan zo’n precisiewerkje te beginnen.

Het nodige gereedschap
Als je gewoon bent van te klussen heb je het gepaste gereedschap wel ergens liggen om een laminaatvloer te leggen. Gereedschap zoals een rubberen hamer, een klein figuurzaagje , een snijtoestel om laminaat te snijden (dit kan je eventueel huren bij een doe-het-zelver) en plaatsingsblokjes of spiesjes.

De ondergrond stofvrij maken
Voor je begint met laminaat te leggen dien je goed na te gaan of de ondergrond proper en stofvrij is.

Het laminaat 48 uur laten ademen
Voor je het laminaat begin te leggen, laat je het best 48 uur uit de verpakking om te ademen.

De ondervloer
Deze ondervloer krijg je standaard bij het laminaat bij . Deze ondervloer is een belangrijk gegeven om in de juiste omgeving het laminaat te plaatsen.

Het Laminaat leggen
Zorg ervoor dat de eerste rij recht ligt met een uitzetvoeg van 8 mm ten opzichte van de muur waar je een spiesje tussen plaatst. De eerste twee rijen zijn het belangrijkste bij het plaatsen of het in elkaar klikken van het laminaat. Nadien kan je rij per rij plaatsen met de overschot van de vorige rij. Zo krijg je een mooi effect. Het teveel snijdt of zaag je eraf met een figuurzaagje.

De afwerking
De voegen aan de muur bedek je met plinten. Nadien goed stofzuigen en je laminaat is gelegd en klaar.